CLB Tiếng Anh: (khoa học cho trẻ) – Trường THCS Đào Duy Từ Hà Nội

Tháng tư 14, 2024 - 19:08
CLB Tiếng Anh: (khoa học cho trẻ) – Trường THCS Đào Duy Từ Hà Nội

Science for teen:

Diet Coke & Mentos Eruption.

What you’ll need:

• Large bottle of Diet Coke
  • About half a pack of Mentos

Instructions:

1. Make sure you are doing this experiment in a place where you won’t get in trouble for getting Diet Coke everywhere. Outside on some grass is perfect, please don’t try this one in your family lounge!!
  2. Stand the Diet Coke upright and unscrew the lid. Then, you can drop the Mentos in at the same time (about half the pack is a good amount).
  3. Time for the fun part, drop the Mentos into the Diet Coke and run like mad! If you’ve done it properly a huge geyser of Diet Coke should come flying out of the bottle, it’s a very impressive sight. The record is about 9 metres (29 feet) high!

What’s happening?

Although there are a few different theories around about how this experiment works, the most favoured reason is because of the combination of carbon dioxide in the Diet Coke and the little dimples found on Mentos candy pieces.
NaHCO3+ H+========== Na++ CO2+ H2O.

THÍ NGHIỆM KHOA HỌC COCA-COLA & Mentos

Những gì bạn cần:
• 1 chai Diet Coke ( Coca- cola) lớn
• Khoảng một nửa gói Mentos

Hướng dẫn:

1. Hãy chắc chắn rằng bạn đang làm thử nghiệm này ở một nơi mà bạn sẽ không gặp rắc rối vì Coke phun trào ở khắp mọi nơi.Ngoài trời, hoặc trên một bãi cỏ là tốt nhất, lưu ý không thực hiện trong phòng khách gia đình của bạn!!
2. Đặt Diet Coke trên mặt đất và mở sẵn nắp chai.Bạn cho Mentos trong cùng một lúc (khoảng một nửa gói nhé!).

3. Khi thả các viên kẹo Mentos vào Coke, “núi lửa” sẽ phun trào. Nếu bạn đã làm đúng cách, một mạch nước phun khổng lồ chắc chắn sẽ bay ra khỏi chai, đó là một điều rất ấn tượng.Kỷ lục là cao khoảng 9 mét (29 feet).

Điều gìđãxảy ra ?
Mặc dù có vài lý giải xung quanh về cách hoạt động của thử nghiệm này, nguyên nhân chính là vì sự kết hợp của khí carbon dioxide trong Coke và Mentos miếng kẹo.

NaHCO3+ H+========== Na++ CO2+ H2O.